Tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä 

Tekijänoikeus on tekijänoikeuslaissa ja tekijänoikeus säännöissä määritelty tekijän siirrettävä oikeus luovaan työhön. Tekijänoikeudella suojatun teoksen tekijä on kirjailija, kuvataiteilija, valokuvaaja, käsikirjoittaja, ohjaaja, koreografi, säveltäjä, sanoittaja tai kääntäjä. Tämä sivu auttaa sinua ymmärtämään tekijänoikeuslain perusteet. 

Tekijänoikeus voimassa oloaika  

Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. 
Valokuvan suoja-aika valokuvasta. Jos valokuva saavuttaa taideteoksen tason eli on omaperäinen ja itsenäinen, se on suojattu tekijän elinaikana ja 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Muilla kuvilla on lyhyempi suoja-aika. Tämän niin kutsutun tavallisen valokuvan suoja-aika 
on hänen 50 vuotta sen ottovuodesta. 


Youtuben tekijänoikeudet

Onko YouTube-videoiden jakaminen laillista? 
Voit vapaasti jakaa ja levittää omaa materiaaliasi (esim. kotivideoitasi tai ystävien kanssa tekemiäsi lyhytelokuvia). Jos tallenne kuitenkin sisältää tai on käytetty toisen henkilön luomaa teosta, teoksen julkaisemiseen on hankittava lupa teoksen tekijältä tai muulta oikeudenhaltijalta. 

Meemien tekiojänoikeudet

Tekijänoikeuslain (404/1961) 1 §:n mukaan tekijänoikeuden luo teoksen tekijä. Tekijäteosta ei ole laissa määritelty, mutta yleinen tulkinta on, että teoksen on oltava 1) itsenäinen, 2) alkuperäinen ja 3) tekijänoikeuden vaatimukset ylittävä. 

Musiikin tekijänoikeudet

Tekijänoikeuslain mukaan kirjallisen tai taiteellisen teoksen tekijä omistaa tekijänoikeudet. Esimerkiksi teos tunnistetaan tekijänoikeudella suojatuksi teokseksi, mutta se voidaan ilmoittaa muillakin tavoilla. Aihetta, rakennetta tai muita ajatuksia ei kuitenkaan suojata, vain muotoa, jossa ne ilmaistaan ​​selkeästi ja omaperäisesti. Esimerkiksi yksittäiset koodit tai koodien yhdistelmät eivät ole tekijänoikeudella suojattuja.

Tekijänoikeudet taloudellisesti ja moraalisesti.

Taloudellisten oikeuksien nojalla tekijät voivat suostua käyttämään teostensa haluamallaan tavalla ja saada siitä korvauksen. Taloudellisiin oikeuksiin kuuluu hänen kaksi oikeuttaan: oikeus kopioida teos ja oikeus julkaista teos. Tekijällä on yksinoikeudet, ja kaikki tekijänoikeudella suojatun teoksen käyttö edellyttää tekijän suostumusta. 

lähteet:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s